Την «κοσοβοποίηση» της Θράκης επιδιώκει το προξενείο των ΗΠΑ στη Θεσσαλονίκη... εκμεταλλευόμενο την ανυπαρξία εθνικής πολιτικής στο θέμα των μειονοτήτων αλλά και τη συμμαχία «προθύμων», που βρίσκονται σε θέσεις-κλειδιά του ελληνικού κρατικού μηχανισμού. Σε απόρρητο έγγραφο της ΕΥΠ, το οποίο αποκάλυψαν τα «Επίκαιρα», καταγράφεται ο ενεργός ρόλος και οι παρεμβάσεις του αμερικανικού Γενικού Προξενείου της Θεσσαλονίκης σε ζητήματα που άπτονται της μειονοτικής πολιτικής, με απώτερο στόχο να προλειανθεί το έδαφος για τη δημιουργία ενός ανεξάρτητου κρατιδίου στη Δυτική Θράκη, τύπου Κοσόβου, ελεγχόμενου απ’ την Ουά σιγκτον και την Άγκυρα. Κεντρικό πρόσωπο στην πάγια προσπάθεια των ΗΠΑ να προκαλέσουν ρήγματα στην ελληνική επικράτεια, την τριετία 2007-2009, ήταν ο πρόξενος Hoyt Brian Yee, «μετρ» στις χαράξεις νέων συνόρων και δημιουργός πολλών κρατών στη Βαλκανική κατά την τελευταία δεκαετία.
Την πλέον ανθελληνική στάση, προκειμένου να προωθήσουν τα συμφέροντά τους στην περιοχή, τηρούν οι Ηνωμένες Πολιτείες στα «ανοιχτά» ζητήματα που αφορούν στην ταυτότητα των μειονοτικών ομάδων που ζουν στη χώρα μας. Φανερές και μυστικές συναντήσεις με εκπροσώπους των «μειονοτήτων», συμβολικές επισκέψεις σε «ευαίσθητες» περιοχές, «παραινέσεις» προς Έλληνες κρατικούς υπαλλήλους, επιχειρηματικές πρωτοβουλίες και προγράμματα ανασυγκρότησης περιλαμβάνονται στον κατάλογο ενεργειών των αμερικανικών διπλωματικών Αρχών, με προφανή στόχο να υποδαυλίσουν τα «αλυτρωτικά» πάθη βόρειων και ανατολικών γειτόνων και να εγείρουν «μειονοτικά ζητήματα». Αποκορύφωμα της ανθελληνικής πολιτικής της Ουάσιγκτον, η ετήσια έκθεση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, η οποία στο παρελθόν έχει κάνει αναφορά στους Τσάμηδες, στη «μακεδονική» μειονότητα και στην «καταπίεση της “τουρκικής” μειονότητας στη Θράκη». «Η αμερικανική διπλωματία καταγράφει συστηματικά όλες τις τάσεις και τις απόψεις –ακόμη και τις αιρετικές– στους κόλπους της μειονότητας, στο πλαίσιο διαμόρφωσης συνολικής εικόνας για εξαγωγή εκτιμήσεων, οι οποίες τροφοδοτούν το κείμενο της ετή σιας έκθεσης του Στέιτ Ντιπάρτμεντ», επιβεβαιώνει η απόρρητη διμηνιαία αναφορά κατάστασης ασφαλείας της ΕΥΠ Νο 114/ 12 Σεπτεμβρίου 2008, που δημοσιεύτηκε στο προηγούμενο τεύχος των «Επικαίρων».
Ζητήματα «μειονοτήτων»
Η πολιτική έγερσης ζητημάτων «μειο νοτήτων» στην Ελλάδα από τις ΗΠΑ είναι παλιά και συνδέεται άρρηκτα με τα συμφέροντά τους στην ευρύτερη περιοχή της Νοτιοανατολικής Ευρώπης. Απώτερος σκοπός τους, η δημιουργία ενός ακόμα κρατιδίου-«δορυφόρου» στη Βαλκανική, μετά τα Σκόπια και το Κόσοβο, απόλυτα ελεγχόμενου από την Ουάσιγκτον και συνδεδεμένο με τη «σταθερή φίλη» Τουρκία. «Πάτημα» για μια τέτοια κίνηση αποτελεί η μουσουλμανική μειονότητα της Θράκης, εκεί όπου υπάρχει και το «δραστήριο» τουρκικό Γενικό Προξενείο της Κομοτηνής. Με έντονη παρουσία στην καθημερινότητα των μουσουλμανικών πληθυσμών, συντηρεί δίαυλο επικοινωνίας με την Άγκυρα, επενδύοντας στο τρίπτυχο «τουρκική εκπαίδευση - μουσουλμανική θρησκεία - πολιτική εξάρτηση» όχι μόνο στους τουρκογενείς, αλλά και στους άλλους μουσουλμανικούς πληθυσμούς των Πομάκων και των Αθίγγανων. Πλήθος καταγγελιών υπάρχουν για τη βίαιη προσέγγιση των Πομάκων τόσο από τις τουρκικές προξενικές Αρχές όσο και από τους θρησκευτικούς ηγέτες που δρουν παράνομα («ψευτομουφτήδες») στη Θράκη.
Σε αυτό το πλαίσιο κινούνται οι Αμερικανοί παράγοντες, ενισχύοντας πολυεπίπεδα τις κινήσεις της Άγκυρας και ενεργώντας εις βάρος της Ελλάδας. Εκφραστές της αμερικανικής πολιτικής είναι οι κατά καιρούς αξιωματούχοι που περνούν από επιτελικές θέσεις της πρεσβείας των Αθηνών και του Γενικού Προξενείου της Θεσσαλονίκης. Εκατοντάδες απόρρητα τηλεγραφήματα, πολλά εκ των οποίων έχουν αποκαλύψει τα «Επίκαιρα», αποδεικνύουν τον κομβικό ρόλο των Αμερικανών πρέσβεων, προξένων, εμπορικών ακολούθων και οικονομικών συμβούλων που υπηρέτησαν στην Ελλάδα σε ό,τι αφορά στην παρακολούθηση πολιτικών, στο σαμποτάζ συμφωνιών στρατηγικής σημασίας και σε προσπάθειες αποσταθεροποίησης της χώρας μας.
Συνέχεια στη Θράκη με πρόσχημα την καλλιέργεια... κενάφ
Ο παρεμβατικός ρόλος του αμερικανικού Γενικού Προξενείου Θεσσαλονίκης στη Θράκη έχει επιβεβαιωθεί επανειλημμένως, όπως στο απόρρητο ενημερωτικό σημείωμα της ΕΥΠ στις 15/6/2008 προς την τότε υπουργό Εξωτερικών, Ντόρα Μπακογιάννη, αλλά και στη διμηνιαία αναφορά κατάστασης ασφαλείας (Ιουλίου - Αυγούστου) της Υπηρε σίας, το Σεπτέμβριο του ίδιου χρόνου. Οι συντάκτες της Ελληνικής Υπηρε σίας Πληροφοριών κάνουν λόγο για «αδιανόητη και απροκάλυπτη δραστηριότητα» του τότε Αμερικανού προξένου, Hoyt Brian Yee, ο οποίος σε δεκάδες επισκέψεις του στη Θράκη –γνώστες των «συνηθειών» του προξένου, παρατηρούν ότι ο κ. Yee είχε πολλαπλάσιες εμφανίσεις στη Θράκη απ’ ό,τι σε άλλες περιοχές της Βόρειας Ελλάδας– είχε συναντήσεις με επιφανή στελέχη των μειονοτικών, επισκεπτόταν το τουρκικό προξενείο της Κομοτηνής και τη μουφτεία. Ωστόσο, ο πρόξενος των ΗΠΑ χρειαζόταν ένα διπλωματικό «άλλοθι» που να δικαιολογεί τη συχνή παρουσία του στη Θράκη. Υπενθυμίζεται ότι η θητεία του κ. Yee συνέπεσε με τις «παγερές» σχέσεις Ουάσιγκτον - Αθήνας και τα ενεργειακά ανοίγματα Καραμανλή στη Ρωσία. Το πρόσχημα που αναζητούσε ο διπλωμάτης βρέθηκε στο αμερικανικό ενδιαφέρον για την αγροτική οικονομία της Θράκης και την εναλλακτική καλλιέργεια του... κενάφ. Η Κοινή Αγροτική Πολιτική (ΚΑΠ) είχε «εξορίσει» τις περίφημες ανατολικές ποικιλίες καπνών από την περιοχή και αναζητούνταν εναλλακτικές καλλιέργειες για τους άνεργους μουσουλμάνους αγρότες της Θράκης. Ο κ. Yee πρότεινε την καλλιέργεια κενάφ, ενός κλωστικού φυτού, κατάλληλου και για την παραγωγή χάρτου, εξασφαλίζοντας επιδότηση από την αμερικανική κυβέρνηση για πειραματική σπορά του και επιστημονική εγκυρότητα από την Αμερικανική Γεωργική Σχολή Θεσσαλονίκης. O δραστήριος πρόξενος δεν σταμάτησε να ενισχύει την προσπάθεια, αδιαφορώντας για το εάν οι ενέργειές του αντίβαιναν στους κανονισμούς της ΕΕ και στο ελληνικό Σύνταγμα, διασάλευαν τις διπλωματικές ισορροπίες με το κράτος που τον φιλοξενούσε και παραγκώνιζαν την ελληνική επιστημονική κοινότητα. Στο πλαίσιο αυτό, εισήγαγε παράνομα από το Μεξικό σπόρο κενάφ χωρίς επαρκή συνοδευτικά έγγραφα φυτοϋγείας, πείθοντας, παράλληλα, Βορειοελλαδίτες επιχειρηματίες να επενδύσουν στη νέα καλλιέργεια. Ξεπερνώντας κάθε όριο πολιτικής ευπρέπειας, ο κ. Yee υποκατέστησε τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης στις ακριτικές περιοχές της Θράκης, εκμεταλλευόμενος την ανέχεια και τη «διαφορετικότητα» των μουσουλμανικών πληθυσμών. Ο Αμερικανός διπλωμάτης άσκησε δριμεία κριτική στην Κοινή Αγροτική Πολιτική, ισχυριζόμενος ότι «επιφέρει αλλαγές που θέτουν σε κίνδυνο το εισόδημα, άρα και την κοινωνική συνοχή στην περιο χή της Δυτικής Θράκης» (Συνέδριο Αμερικανικής Γεωργικής Σχολής).
Ωστόσο, το εγχείρημα δεν είχε την ευτυχή κατάληξη. Το κενάφ δεν... ευδοκίμησε, κάτι που φαίνεται λογικό, καθώς δεν ελήφθη υπόψη η προηγούμενη «ελληνική» εμπειρία καλλιέργειάς του στη Θεσσαλία, δεν πραγματοποιήθηκαν προκαταρκτικές μελέτες και δεν αξιοποιήθηκαν οι ελληνικές υπηρεσίες Γεωργικής Έρευνας και το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο. Αντίθετα, επιτεύχθηκε ο αντικειμενικός σκοπός του προξένου: Ήρθε σε επαφή με τους μουσουλμανικούς πληθυσμούς της Θράκης και τους ταγούς των «μειονοτήτων» και στη συνέχεια κέρδισε την εμπιστοσύνη τους, πείθοντάς τους για το ειλικρινές αμερικανικό ενδιαφέρον.
Αξίζει να σημειωθεί ότι ο κινεζικής καταγωγής κ. Yee, αν και νεαρής ηλικίας, είναι ένας πολύ έμπειρος διπλωμάτης σε θέματα Νοτιοανατολικής Ευρώπης. Υπηρετώντας αρχικά στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ και στη συνέχεια σε διάφορες θέσεις στα Βαλκάνια, εργάστηκε για το διαμελισμό της Γιουγκοσλαβίας και την ανεξαρτητοποίη ση του Κοσόβου. Στη Θεσσαλονίκη ήρθε το 2007 από το Μαυροβούνιο –όπου υπηρετούσε ως γενικός πρόξενος–, την τελευταία περιοχή που αποσχίστηκε από το Βελιγράδι. Αν και η θητεία του στο Γενικό Προξενείο της Θεσσαλονίκης έληγε τον Ιούλιο του 2008, ο κ. Yee ζήτησε την παράτασή της για έναν ακόμα χρόνο. «Οι επόμενες ημέρες θα έχουν εξαιρετικό ενδιαφέρον», εκμυστηρεύτηκε σε Έλληνα συνομιλητή και φίλο του, δικαιολογώντας την απόφαση για παράταση της παραμονής του. Πάντως, η πολιτική στενής παρακολούθησης της Θράκης συνεχίζεται από τη διάδοχό του, Catherine Key, η οποία βρίσκεται σχεδόν σε εβδομαδιαία βάση στα πομακοχώρια της Ροδόπης ή στην Ξάνθη, χωρίς, βέβαια, να έχει ανάγκη το... καμουφλάζ από κενάφ.
«Τσιφλίκι» Αμερικανών και Τούρκων η μειονοτική εκπαίδευση
Βασικός άξονας παρέμβασης των αμερικανικών προξενικών Αρχών στη Θράκη ήταν και παραμένει η μειο νοτική εκπαίδευση. Στο όνομα της προάσπισης των δικαιωμάτων των θρησκευτικών μειονοτήτων και του σεβασμού των διεθνών συνθηκών που διέπουν το εκπαιδευτικό καθεστώς περιοχών με ευαίσθητες πληθυσμιακές ισορροπίες, το Στέιτ Ντιπάρτμεντ συντάσσεται με την Άγκυρα στα θέματα εκπαίδευσης των Ελλήνων μουσουλμάνων της Θράκης. «Καταγράφεται έντονο ενδιαφέρον από κύκλους του αμερικανικού προξενείου Θεσσαλονίκης για ζητήματα μειονοτικής εκπαίδευσης. (...) Με την ανωτέρω πολιτική και τον εν γένει παρεμβατισμό που ασκεί επί θεμάτων μειονοτικής εκπαίδευσης το αμερικανικό προξενείο Θεσσαλονίκης “αυτοανακηρύσσεται” ουσιαστικά ως ο “θεματοφύλακας” των δικαιωμάτων των “μειονοτικών ομάδων” στη χώρα μας. Οι απόψεις και οι πρωτοβουλίες του σε σχέση με τα ανωτέρω ζητήματα είναι πιθανό να καταστούν εκμεταλλεύσιμες από τους γνωστούς μειονοτικούς σκληροπυρηνικούς κύκλους για τη δημιουργία περαιτέρω προβλημάτων», σημειώνεται στην απόρρητη έκθεση της ΕΥΠ.
Οι αμερικανικές διπλωματικές Αρχές της Θεσσαλονίκης στην ουσία συνεπικουρούν τις ενέργειες του τουρκικού προξενείου της Κομοτηνής, το οποίο δρα ανεξέλεγκτα στη Ροδόπη και στον Έβρο. Τούρκοι δάσκαλοι, βιβλία που διδάσκονται στα σχολεία της Άγκυρας και της Σεβάστειας, τουρκικές βιβλιοθήκες, παράνομα κατηχητικά, ιδιωτικά μειονοτικά σχολεία, συνέδρια οργανωμένα από ΜΚΟ με φιλοτουρκική δράση, σταδια κή υπερίσχυση της τουρκικής έναντι της ελληνικής γλώσσας, ποιήματα και τραγούδια προπαγανδιστικού και εθνικιστικού περιεχομένου εκπορευόμενα από το βαθύ κράτος της γείτονος συνθέτουν την εκπαιδευτική πραγματικότητα για τα παιδιά των πομακοχωριών της Μύκης, του Κενταύρου, του Εχινού, του Δερείου, του Διάσπαρτου και δεκάδων ακόμα χωριών που βρίσκονται στις εσχατιές της Ελλάδας.
Το «έγκλημα» στη Θράκη
Η φωνής απόγνωσης για το «έγκλημα» που συντελείται στη Θράκη έρχεται από τη Χαρά Νικοπούλου, τη δασκάλα του δημοτικού σχολείου του Μεγάλου Δερείου Έβρου που απειλήθηκε, δέχτηκε επιθέσεις, λοιδορήθηκε και τελικά εκδιώχθηκε από την περιοχή επειδή προσπάθησε, κάτω από αντίξοες συνθήκες, να κάνει το καθήκον της: Να διδάξει τους μαθητές της. Μαζί με τις απειλές των σκληρών μειονοτικών, η κυρία Νικοπούλου δέχτηκε και τις «παραινέσεις» των Αμερικανών διπλωματών, όπως αποκαλύπτει το απόρρητο έγγραφο της ΕΥΠ. «Αμερικανικό προξενικό ενδιαφέρον εκδηλώθηκε και για την περίπτωση της γνωστής δασκάλας του μειονοτικού δημοτικού Μεγάλου Δερείου Έβρου Χ. Νικοπούλου, την οποία, μάλιστα, “συμβούλευσαν” να μην αναλαμβάνει πρωτοβουλίες για ζητήματα εκπαιδευτικής μειονοτικής πολιτικής», σημειωνόταν στην απόρρητη έκθεση της ΕΥΠ.
Για το αν ισχύουν οι πληροφορίες της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών η κυρία Νικοπούλου απαντά λακωνικά: «Θα φρόντιζα να διαψεύσω ότι δεν ισχύει», αποφεύγοντας να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες και επιλέγοντας να μιλήσει περισσότερο γι’ αυτό που την απασχολεί: Τον αφελληνισμό της μειονοτικής εκπαίδευσης. «Δυστυχώς, στη Θράκη το θέμα “εκπαίδευση” είναι ζήτημα εξωτερικής πολιτικής. Κάποιος, όμως, πρέπει να υπενθυμίσει σε όλους ότι η Θράκη είναι η γη του Ορφέα και του Δημόκριτου», λέει σχολιάζοντας τη σημερινή πραγματικότητα στην εκπαίδευση της μειονότητας.
«Η Πολιτεία δεν αντιμετωπίζει ως ισότιμους πολίτες τους Πομάκους, μη παρέχοντάς τους ευκαιρία στη μόρφωση. Δεν υπάρχουν δημόσια χριστιανικά σχολεία, κλείνουν τα δημόσια ολοήμερα μειονοτικά και ανοίγει ο δρόμος για την ιδιωτική πρωτοβουλία που έρχεται από την Τουρκία». Η αδιαφορία της ελληνικής Πολιτείας και του υπουργείου Παιδείας είναι μεγάλη, ωστόσο παίρνει εγκληματικές διαστάσεις με μια σειρά ενεργειών, όπως το «λουκέτο» στην Ειδική Παιδαγωγική Ακαδημία Θεσσαλονίκης, απ’ όπου αποφοιτούσαν οι Έλληνες μουσουλμάνοι εκπαιδευτικοί της μειονότητας, της διακοπής της χρηματοδότησης ελληνικών βιβλιοθηκών στα μειονοτικά χωριά και τα «κλειστά μάτια» στην επεκτατική εκπαιδευτική πολιτική της Άγκυρας.
Παράνομα κατηχητικά σχολεία
«Τα τελευταία χρόνια ξεφύτρωσαν δεκάδες παράνομα κατηχητικά σχολεία, τα “Κουράν κουσού”, υπό τις ευλογίες της μουφτείας, όπου, με πρόσχημα τη θρησκευτική διαπαιδαγώγηση, διδάσκεται το εθνικιστικό μίσος», λέει η κυρία Νικοπούλου. «Όταν ρώτησα τους μαθητές μου στην ΣΤ' Δημοτικού τι τους μαθαίνουν στο “κατηχητικό”, μου έδειξαν τα δυο πρώτα κείμενα που τους έδωσαν: μια αντιγραφή του τουρκικού εθνικού ύμνου και το ποίημα “Τουρκία μου αγαπημένη”! Τρία παράνομα τουρκικά νηπιαγωγεία ιδρύθηκαν τα τελευταία δύο χρόνια και, αντί να πουν στον εισαγγελέα να παρέμβει, αφού το νηπιαγωγείο εντάσσεται στην ελληνική υποχρεωτική εκπαίδευση, απλά παρακολουθούν τις εξελίξεις»...
Πλέον στα μειονοτικά χωριά έχουν μείνει ελάχιστοι Έλληνες δάσκαλοι που δίνουν έναν άνισο αγώνα, έχοντας απέναντί τους τις προκαταλήψεις των μειονοτικών, την ισχύ του τουρκικού προξενείου και της μουφτείας, τη δράση του αμερικανικού παράγοντα, τις βλέψεις της Άγκυρας και, βέβαια, το ίδιο το ελληνικό κράτος. Ως επίλογο, η Χαρά Νικοπούλου μάς ενημερώνει για την τελετή «Χατίμ» –ένα είδος εξαγνισμού– που έγινε στο μειονοτικό σχολείο του Μεγάλου Δερείου με την απαγγελία του Κορανίου «στη μητρική γλώσσα των παιδιών, την τουρκική», όπως αναφέρει το μειονοτικό περιοδικό Ροντόπ Ρουτζγκαρί. «Οι χωρικοί του Μεγάλου Δερείου απέδειξαν για μια ακόμη φορά σήμερα πόση ενότητα και ομοψυχία έχουν και πόσο στηρίζουν τις πνευματικές και εθνικές τους αξίες», σημειώνεται στο κείμενο για την εκδήλωση – απάντηση «στις σκοτεινές δυνάμεις του παρελθόντος»...
Δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Επίκαιρα: 20/10/2011
http://www.epikaira.gr/epikairo.php?id=32901&category_id=0