Πέμπτη 9 Ιουνίου 2011

Ο ΕΛΛΗΝ ΑΡΧΑΙΟΣ ΜΑΡΑΘΩΝΟΔΡΟΜΟΣ ΑΝΑΓΕΝΝΑΤΑΙ ΣΤΟ ΠΡΟΣΩΠΟ ΤΟΥ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ ΚΑΡΝΑΖΗ


Ο ΕΛΛΗΝ ΑΡΧΑΙΟΣ ΜΑΡΑΘΩΝΟΔΡΟΜΟΣ ΑΝΑΓΕΝΝΑΤΑΙ ΣΤΟ ΠΡΟΣΩΠΟ ΤΟΥ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ ΚΑΡΝΑΖΗ

ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ ΑΠΟ ΤΟ ΙΣΤΟΛΟΓΙΟ ΕΛΛΗΝ ΚΑΙ ΧΑΟΣ

http://ellhnkaichaos.blogspot.com/2011/06/blog-post_09.html


Εκτός τρέχουσας επικαιρότητας, θέλουμε με την παρούσα ανάρτηση να σας γνωρίσουμε τον Κωνσταντίνο "Ντιν" Καρνάζη, Έλληνα της Αμερικής, στο πρόσωπο του οποίου βλέπουμε τον αρχαίο Έλληνα Μαραθωνοδρόμο, τον αρχαίο Έλληνα Δρομέα, τον ακατάβλητο Έλληνα μαραθωνοδρόμο που κατάπινε τις αποστάσεις μέχρι τελικής πτώσεως.

Ο Κωνσταντίνος Καρνάζης πρόσφατα ολοκλήρωσε άλλον έναν άθλο: Διένυσε τρέχοντας 3.000 μίλια, μέσα σε δυόμισι μήνες, από την Καλιφόρνια μέχρι τη Νέα Υόρκη!

Παραθέτουμε συνέντευξη του σε ελληνική εφημερίδα:
----------------------------------------------------------------------------------------------
"Oδηγεί το σώμα και το μυαλό του στα άκρα. Ετρεξε 560 χιλιόμετρα χωρίς να κοιμηθεί για τρία συνεχόμενα βράδια. Ολοκλήρωσε έναν μαραθώνιο στον Νότιο Πόλο υπό πολικό ψύχος και διήνυσε τρέχοντας χωρίς διακοπή 210 χιλιόμετρα στην έρημο που ονομάζεται «Κοιλάδα του Θανάτου» στην Καλιφόρνια, υπό θερμοκρασία 45 βαθμών Κελσίου. Το τελευταίο του κατόρθωμα τιτλοφορείται «50-50-50»: 50 μαραθώνιοι σε 50 Πολιτείες των ΗΠΑ σε 50 συνεχείς ημέρες. Ο Ελληνοαμερικανός Κωνσταντίνος (Ντιν) Καρνάζης, ένας από τους διασημότερους αθλητές παγκοσμίως και ανακηρυγμένος από το περιοδικό «Τime» ως ένας από τους 100 ανθρώπους με τη μεγαλύτερη επιρροή στον κόσμο, μιλάει στο «Βήμα» για τη φιλοσοφία που διέπει όχι μόνο την άθληση αλλά και ολόκληρη τη ζωή του:
«Μη σταματήσεις ποτέ, οτιδήποτε και αν σου συμβεί. Αν δεν αντέχεις να τρέχεις άλλο, συνέχισε περπατώντας. Αν δεν αντέχεις ούτε αυτό, πέσε στα γόνατα, συνέχισε μπουσουλώντας.Ποτέ,μα ποτέ όμως μη σταματήσεις!».

Γεννημένος από έλληνες γονείς στο Λος Αντζελες των ΗΠΑ, ο 48χρονος υπερδρομέας μεγάλωσε με ιστορίες για την Ελλάδα, τους μυθικούς ήρωες και τους γενναίους πολεμιστές της.
Βασική φιγούρα στις παιδικές του ονειροπολήσεις ήταν- ποιος άλλος;- ο Φειδιππίδης, ο διάσημος αθηναίος δρομέας που, σύμφωνα με τον μύθο, εστάλη από τους Αθηναίους στη Σπάρτη για να ζητήσει τη βοήθεια των Λακεδαιμονίων λίγο πριν από τη μάχη του Μαραθώνα και έτρεξε 240 χλμ. μέ σα σε δύο ημέρες, ενώ στη συνέχεια διήνυσε άλλα 40 χλμ. από τον Μαραθώνα στην Αθήνα για να μεταφέρει το περιβόητο «νενικήκαμεν» και να εκπνεύσει αμέσως μετά.

Δρομέας με υψηλές επιδόσεις ήδη από τα μαθητικά χρόνια του, ο κ. Καρνάζης εγκατέλειψε ξαφνικά τις προπονήσεις στα 15 του εξαιτίας μιας σοβαρής διαφωνίας με τον προπονητή του και το «διάλειμμα» κράτησε 15 ολόκληρα χρόνια. «Στα τριακοστά μου γενέθλια,μετά τους εορτασμούς με τους φίλους μου, βρέθηκα μόνος μου στον δρόμο και είχα μια απροσδόκητη παρόρμηση:“Θα τρέξω τριάντα μίλια για να γιορτάσω τα τριάντα μου χρόνια”» διηγείται. Και αυτό έκανε. Εκείνη τη νύχτα έτρεξε τα τριάντα μίλια (48 χλμ.) και από τότε... δεν σταμάτησε να τρέχει.

Στην άνεση και στη νωθρότητα ο κ. Καρνάζης αντιτάσσει τους δρόμους αντοχής ως έναν μοναδικό τρόπο να αναγκάσει κανείς τον εαυτό του να «ζοριστεί» προς την επίτευξη ενός στόχου.
«Μόνο όταν νιώθεις στα όρια της κατάρρευσης, όταν το τέρμα φαντάζει τόσο μακρινό και εσύ δεν αντέχεις άλλο, τότε μόνο αντιλαμβάνεσαι ποια είναι η “στόφα” σου. Είσαι από αυτούς που τα παρατάνε στην πρώτη δυσκολία ή συνεχίζεις με οποιοδήποτε κόστος;».
Καθώς η φήμη του υπερμαραθωνοδρόμου που έτρεχε «για να μεταδώσει ένα μήνυμα» αυξανόταν, όλο και περισσότεροι άνθρωποι συνέρρεαν σε αίθουσες διαλέξεων για να ακούσουν τις ομιλίες του και να αντλήσουν έμπνευση για την υπέρβαση των δικών τους ορίων. «Με ρωτάνε για το μυστικό της “υπεράνθρωπης” αντοχής μου. Τους λέω ότι δεν υπάρχει, είναι το ίδιο απλό όσο και για ένα πεντάχρονο παιδί:Βάλτε το ένα πόδι πίσω από το άλλο και προχωρήστε! Βήμα βήμα φτάνουμε στους μεγάλους στόχους» σχολιάζει ο κ. Καρνάζης.

Υπογραμμίζει άλλωστε ότι το πιο κοινό λάθος απέναντι στις προκλήσεις είναι η τάση των ανθρώπων να πανικοβάλλονται μπροστά σε έναν φαινομενικά ακατόρθωτο στόχο είτε αυτός μεταφράζεται σε χιλιόμετρα είτε σε οποιοδήποτε άλλο επίτευγμα.
«Το κλειδί βρίσκεται στη διάσπαση της “ατελείωτης” διαδρομής σε μικρά τμήματα.Ενα βήμα τη φορά, επικεντρωμένοι στο παρόν, με κουράγιο και θέληση, αντιμέτωποι με τον πιο αδυσώπητο κριτή, τον εαυτό μας» αναφέρει ο κ. Καρνάζης και προσθέτει με νόημα ότι «αυτές είναι αρχές που αν καταφέρει κανείς να τις εφαρμόσει στο τρέξιμο γίνονται δεύτερη φύση του σε όλες τις πτυχές της ζωής του».

«Οι Ελληνες έχουμε μάθει να αντέχουμε»
[Ο Ντιν Καρνάζης εξιστορεί τις εμπειρίες του στο μπεστ σέλερ βιβλίο «Υπερμαραθωνοδρόμος» (κυκλοφορεί στην Ελλάδα από τις εκδόσεις Ωκεανίδα).Στο νέο του βιβλίο «50/50» αναφέρεται στο εγχείρημα των 50 μαραθωνίων σε 50 Πολιτείες μέσα σε 50 ημέρες. ]

Αν και δεν έχει επισκεφθεί ποτέ την Ελλάδα,ο κ.Καρνάζης δηλώνει υπερήφανος για τις ελληνικές του ρίζες και διατηρεί στενούς δεσμούς με την ελληνική κοινότητα των ΗΠΑ.«Η αρχαιοελληνική ιστορία,οι Ολυμπιακοί Αγώνες και όλα όσα αυτοί συμβολίζουν υπήρξαν πάντα πηγή έμπνευσης για εμένα»σχολιάζει,προσθέτοντας ότι σήμερα που ο ελληνικός λαός δοκιμάζεται από την οικονομική κρίση και τις κοινωνικές αναταραχές η ελληνική παράδοση έχει έναν επιπλέον συμβολισμό:«Η μακρά ιστορία του λαού μας έχει δείξει ότι οι Ελληνες πάντα είχαν αντοχές σε δύσκολες περιόδους,πολέμους, φτώχεια,ξενιτιά και από όλα αυτά κατόρθωσαν να επιβιώσουν.

Δεν έχω καμία αμφιβολία ότι το ίδιο θα συμβεί και τώρα,απλώς χρειάζεται υπομονή» αναφέρει.«Αλλωστε τα πάντα στη ζωή είναι ένας αγώνας αντοχής» καταλήγει με νόημα.

Ο ΝΤΙΝ ΚΑΡΝΑΖΗΣ ΕΧΕΙ ΤΡΕΞΕΙ ...

560 χλμ.μέσα σε 80 ώρες και 44 λεπτά χωρίς διακοπή.

238 χλμ.σε κινούμενο διάδρομο μέσα σε 24 ώρες. ? 238 χλμ.στον υπερμαραθώνιο αντοχής του Βερμόντ των ΗΠΑ.

50 μαραθωνίους σε 50 Πολιτείες των ΗΠΑ μέσα σε 50 ημέρες.

210 χλμ.στην έρημο «Death Valley» υπό θερμοκρασία 45C.
http://www.tovima.gr/society/article/?aid=341333

Τα λέει το "αμερικανάκι"!

Ποτέ μην σταματήσεις να πολεμάς! Ακόμα και στα γόνατα να πέσεις, πολέμα μέχρι τελευταίας ανάσας.

Έτσι κάνουν οι Έλληνες!
ΣΧΕΤΙΚΑ:
Ομογενής δρομέας διέσχισε την Αμερική τρέχοντας, μέσα σε δυόμισι μήνες


Δημοφιλείς αναρτήσεις